Internationaal podium voor pupillen IJsclub Stokvisdennen

Bij het Internationale Pupillentoernooi in Deventer streden zaterdag schaatsers uit Duitsland en zes Nederlandse provincies, samen goed voor vijftien teams, om de eer. De ploeg van de Stokvisdennen uit Dalfsen behaalde twee podiumplaatsen en werd knap vierde bij de estafette. De teams bestonden uit drie jongens en drie meisjes in de leeftijd van tien tot en met dertien jaar. Afhankelijk van de leeftijd reden zij een 100, 300, 500 en/of 700 meter. Als afsluiting was er een estafetterace. Sommigen moesten nog een beetje wakker worden, want om acht uur op het ijs staan, is best vroeg. En buiten was het behoorlijk koud, maar in de kleedkamers heerlijk warm.

 

C-pupil Britt van der Linden uit Zwolle mocht voor de Stokvisdennen het spits afbijten en behaalde met 12,95 op de 100 meter en 32,15 op de 300 twee tweede plaatsen en daarmee ook mooi zilver in het eindklassement. Leeftijdgenoot Luuk van de Pol uit Zwartsluis won zijn 100 meterrace in 12,68 en met een derde plaats op de 300 in 32,86 kreeg hij het brons omgehangen. Ook Kyara Pasman uit Vinkenbuurt is C-pupil, maar zij weerde zich kranig bij de B-pupillen. Met haar 14,32 werd ze elfde, maar bij haar eerste 500 meter viel ze helaas in de laatste bocht, waardoor ze met 1:12,15 laatste werd, maar totaal toch nog dertiende in deze oudere categorie. A-pupil en plaatsgenote van Pasman Britt Bijker reed na de 500 meter, waarbij ze achtste werd in 53,49, haar eerste 700. Die ging goed, weer achtste, nu in 1:15,82 en na de finish was haar eerste reactie: ‘wat een leuke afstand’. In het eindklassement voor haar ook een achtste plaats. Tot slot was A-pupil Joris Jansen uit Raalte aan de beurt. Hij heeft nog niet zo veel wedstrijden gereden, maar zet al mooie tijden neer. Op de 500 voor hem een elfde plaats, in 58,83 en op zijn eerste 700 meter met 1:23,06 twaalfde, en dat was ook zijn eindklassering.

 

Nadat iedereen een goede wedstrijd had neergezet, mochten twee jongens en twee meisjes zich klaar maken voor het eindonderdeel, de estafette. De vier rijders moesten allemaal een rondje van 400 meter rijden en natuurlijk het stokje netjes overgeven. Per heat startten vijf teams. De gezichten stonde strak, want het was wel spannend zo’n eerste keer. Na een korte uitleg en wat tips van de wedstrijdleiding sloeg Britt Bijker als startschaatser meteen een mooi gaatje met de rest. Zo had de ploeg in het wisselvak vrij baan. Joris Jansen behield  de voorsprong en nadat Luuk van de Pol langzaam op mocht rijden, was er weer een perfecte wissel. Zo kon Van der Linden met een geweldige eindsprint een mooie tijd neerzetten. De eerste plaats in heat drie bleek helaas net niet voldoende voor het podium, maar met een vierde plaats waren de rijders en trotse coach Chantal van Marle zeer tevreden. In het eindklassement kwam de Stokvisdennen, met hulp van invaller en B-pupil Julius Ordelman van DIJC die zevende werd, zo op een welverdiende zevende plaats terecht.

Foto van Joost van der Linden.

 

Categories: IJsbaan, Trainingen