Marathonvrouwen vechten als leeuwen

Zaterdagavond was het tijd voor de thuiswedstrijd van de Stokvisdennenschaatsers in de KPN Marathon Cup. Supergemotiveerd stonden twintigers Chantal Hendriks van Team ZiuZ en Loes Adegeest van Team Speelman – Haak aan de start op De Scheg in Deventer. Het ijs lag er weer mooi bij, volgens sommigen de beste ijsvloer tot nu toe. Na slechts vijf ronden, van de 80 die er op het programma staan, springen de beide Stokvisdennendames naar het ontsnapte oranje leiderspak van Iris van der Stelt en het witte jongerenpak van Jade van der Molen. Zo kan Deventer zien dat het hen menens is. Bij de live stream lokt dit het commentaar uit dat Loes iedere wedstrijd weer haar neus aan het venster drukt en dat Chantal zich steeds nadrukkelijker komt melden. Het wordt een zware wedstrijd, waarbij er onderweg 23 rijdsters afvallen en wegblijven onmogelijk blijkt. Loes komt nog een paar keer op kop en probeert het, vaak met Chantal niet ver achter zich. Met nog dertien ronden te gaan zit Loes’s ploeggenote Vera Otten bij een kopgroep die lang kans van slagen lijkt te hebben. Vera redt het echter niet en verlaat de wedstrijd en de kopgroep wordt toch weer bijgehaald, vooral door beulswerk van Merel Bosma en en Loes, die daarbij haar havermout naar boven voelt komen. Chantal rijdt dan weer attent voorin in het peloton en met nog negen ronden te gaan, brengt Daniëlle Beckering Loes naar voren. Het duwen en trekken wordt serieus en Chantal blijft overeind na een flinke douw. De snelheid wordt opgevoerd, Chantal probeert nog keer buitenom te komen, maar dat lukt niet meer en met nog vijf ronden te gaan zakt Loes langzaam af. Het overgebleven peloton blijft wel bij elkaar en in de eindsprint wint ZiuZ, met Kelly Schouten, dus feest bij de ploeg van Chantal! Chantal zelf komt nog dichtbij een top tiennotering met een mooie 13de plaats, Loes wordt 23ste. 17-jarig talent Luna Jonkers van Speelman – Haak rijdt de wedstrijd uit als 39ste van de 40 geklassificeerde rijdsters.

Eerder op de avond deed Pieter van Savoyen verslag van de beloftenwedstrijd. Hierbij was een opvallend spandoek te bezichtigen. Elwin Hulsink rechtte gedurende de race veelvuldig zijn rug en lokte commentaar uit van Pieter, toen hij dit voor de laatste ronde ook nog een keer uitgebreid deed en vervolgens het peloton liet lopen. Soms zijn andere dingen belangrijker…

Categories: Trainingen