Eva van Riemersma en Evert Jan Hof 1e en 3e op Wereldkampioenschap Masters

Afgelopen weekend (19 t/m 21 jan) heeft de 27e editie van het allround wereldkampioenschap masterschaatsen lange baan plaatsgevonden op de open ijsbaan in Baselga di Pine in Italie. Baselga is een plaatje hoog in de bergen bij Trento waar de zon heerlijk kan schijnen maar de elementen wind en kou garant staan voor het afzien op het ijs. Alhoewel er knetterhard gereden werd, kunnen de gerealiseerde tijden niet vergeleken worden met die van de overdekte, verwarmde banen. Op een 500 meter scheelt dit toch zo’n 2 tot 3 seconden. Op de wedstrijddagen was het mooi droog en zonnig, de omstandigheden waren echter als gevolg van de zon, de plots opkomende wind en de als gevolg daarvan wisselende ijskwaliteit niet voor iedere deelnemer gelijk. Desalniettemin waren er terechte winnaars en kon iedereen genieten van het buitenschaatsen. Veel rijders zochten aan de coachkant van de baan de beschutting van de boarding op met het gevaar van een verkeerde wissel. Het overkwam helaas een aantal serieuze wedstrijdrijders.

 

Zestien landen waren vertegenwoordigd. Van Australië tot Canada, van Japan tot Kazachstan en Mongolië, van Finland, Noorwegen tot Rusland en de USA. Zo’n 200 deelnemers, vrouwen en mannen in diverse leeftijdsklassen, zelfs tot 80+ (1 deelnemer). Dat het geen ‘pannenkoekenwedstrijd’ is, blijkt wel uit de deelnemerslijst, waarop oud jeugdkampioenen, voormalige profs en een enkele olympiër prijken. Vrouwen en mannen die zich uit liefde voor de schaatssport ook hier nog graag willen laten zien. De meeste landen hebben eigen coaches mee die de deelnemers begeleiden tijdens hun wedstrijden.

 

Het gaat om de titels maar er heerst over het algemeen ook een relaxte sfeer met een kleurrijk palet van wedstrijdrijders. Alles door elkaar, bouwvakkers, professoren, psychiaters, huisvrouwen en schaatstrainers. Lekker eten, genieten van het weer maar ook serieus presteren. En schaatsen bij de top (ook op dit masterniveau) doe je niet zomaar, daar moet je wel wat voor over hebben.

 

Het Kersverse lid van IJsclub Stokvisdennen Eva van Riemersma werd op drie van de vier afstanden 1e in haar categorie (30/35). Op de 500 meter moest zij genoegen nemen met een 2e plek. Een afgetekende en terechte wereldkampioene. Evert reed een goede 500 meter en reed een constant toernooi en met een mooie derde plek op de 5000 meter stelde hij het brons veilig in zijn klasse (45/50). Beide rijders zijn geselecteerd voor het officieel Nederlands Kampioenschap, dat gehouden wordt in Groningen op 11 en 12 februari a.s.

 

Schaatsen is een technisch moeilijke sport. Je voorwaarts bewegen door je zijwaarts af te zetten.

Je hebt er kracht, lenigheid, uithoudingsvermogen en coördinatie voor nodig. Als je die vaardigheid onder de knie hebt kun je deze mooie sport tot hoge leeftijd beoefenen. Neem de 65 plusser Boris Leikin die het presteert op het buitenijs in Baselga nog een 43-er uit de hoed te toveren. Of de oudste deelnemer prof. Arne Kjell van 83 die de 1000 meter in 1.57 rijdt. Arne Kjell zegt  “de meeste van mijn potentiele concurrenten zijn dood of zijn niet meer in staat om te schaatsen, maar ik voel me top en ik blijf er jong bij.” Mijn biologische leeftijd is gelijk aan mijn 500 meter tijd, 55 namelijk.

 

Met dank aan Bert Keizer voor deze mooi reportage!

Categories: Algemeen