50 jaar IJsclub Stokvisdennen

IJsclub Stokvisdennen bestaat dit jaar 50 jaar. Tijd om de (tussen)balans op te maken en een feestje te vieren.

50 jaar geleden vonden de (Dalfser) sportverenigingen S.V.D en A.S.C ’62 een ijsclub een goede aanvulling op hun sportaanbod. De ijsclub werd opgericht op 7 november 1968 door de eerste bestuursleden Jan Busscher, Hans de Boer, Henk van Leussen, Martie Spijker en Marinus Scherpenkate. Het doel van de ijsclub was ‘Het bevorderen van ijsvermaak, in het bijzonder dat der Schaatssport’.

De naam van de club werd, vanzelfsprekend, Stokvisdennen. De ijsbaan werd namelijk aangelegd op een groot weiland naast de Vecht, de Stokvisdennen aan de Brinkweg. Dit terrein dankte zijn naam aan een rij dennen op een stuk land van de boerenfamilie Stokvis. De keuze voor de naam ‘Stokvisdennen’ was dus vanzelfsprekend.

De oprichting van de ijsclub was een schot in de roos. Het aantal leden varieerde in de afgelopen 50 jaar tussen de 2.000 en 2.500. Dit ledenaantal wordt ook in 2018 nog steeds gehaald. Hiermee is IJsclub Stokvisdennen nog steeds één van de grotere verenigingen. Niet alleen van de gemeente Dalfsen, maar ook van de KNSB.

In de beginjaren van de ijsclub waren de activiteiten vooral gericht op het zo goed mogelijk verzorgen van ijs en het organiseren van wedstrijden op de natuurijsbaan. Door de opkomst van de kunstijsbanen ontstond de vraag van een aantal fanatiekelingen om het hele jaar rond zich voor te bereiden op sportieve schaatsprestaties. Er werden een paar sponsoren gezocht en een trainingsgroep werd in het leven geroepen. Deze sponsoren, Bouwbedrijf Bongers en Autoschade Jan Masman, zijn nog altijd aan de club verbonden.

Iedereen met hart voor het schaatsen kan binnen de vereniging aan zijn of haar trekken komen. Van recreanten tot wedstrijdrijders. De recreanten houden het hele jaar door hun conditie op peil en draaien af en toe hun rondjes op de kunstijsbaan. Als het kwik onder nul  komt staan ze in de startblokken om toertochten op natuurijs te rijden.  Bij de trainingsgroepen vinden wedschaatsers van alle leeftijden, van pupil tot masters,  hun maatjes om samen te sporten en zich voor te bereiden op de winter. Dit zorgt ervoor dat de sporters van alle niveaus elkaar stimuleren en naar hogere individuele prestaties helpen. De club is ambitieus, maar het maakt niet uit of je toptalent, beginner, gevorderde of recreant bent. Sportiviteit, teamgevoel en enthousiasme staan voorop. Dat heeft in het verleden topsporters opgeleverd bij zowel de langebaan als het marathonschaatsen. Topprestaties hebben zich in de afgelopen jaren aaneengeregen, met als hoogtepunt een meervoudig wereldkampioen bij de senioren (Erben Wennemars) en zijn afscheid bij het NK Kortebaan in Dalfsen. Ook op dit moment is het niveau van de junioren uitzonderlijk hoog.

Maar  er is meer dan  schaatsen alleen. Al 31 jaar wordt een jaarlijks loopfestijn georganiseerd waarvan de halve marathon landelijke bekendheid geniet en al vele snelle lopers uit binnen en buitenland naar Dalfsen getrokken heeft. Geen club kan zonder vrijwilligers en vooral het succes van het loopfestijn is te danken aan de vele vrijwilligers. De club denkt ook aan de toekomst. Door de steeds zachtere winters is het moeilijker om de natuurijsbaan open te stellen. De komende jaren zal het bestuur zich buigen over de mogelijkheden om de baan sneller te kunnen openen als het vriest.

Bij een jubileumjaar horen ook de nodige festiviteiten. Op 10 november is er een receptie van de IJsclub en aansluitend een feestavond en reünie van de trainingsgroepen (beide alleen voor genodigden). Daarnaast is er een groots evenement voor alle leden van de natuurijsbaan. De leden worden uitgenodigd om 17 november een avond heerlijk te schaatsen bij de Scheg in Deventer. De uitnodiging hiervoor zit bij de ledenkaarten die alle leden binnenkort weer ontvangen. Naast vrij schaatsen is er op deze avond ook de mogelijkheid een  schaatsclinic te volgen, verzorgd door de trainingsgroepen. Op diezelfde avond zullen de wedstrijdrijders hun eerste clubwedstrijd van het jaar verrijden. Kortom, alle ingrediënten voor een sportieve avond voor alle leden van de Stokvisdennen.

50 jaar IJsclub Stokvisdennen. Een club waar de temperatuur stijgt als het kwik daalt.

Categories: Algemeen, IJsbaan, Loopfestijn, Trainingen