Vier keer goud op de Landenwedstrijd voor Westenbroek

Afgelopen weekend stond Stokvisdennenschaatser Stefan Westenbroek uit Ommen namens team Nederland aan de start van de Landenwedstrijd. Eén van de weinige internationale wedstrijden voor junioren C en B met deelnemers uit Noorwegen, Duitsland en Nederland. Onder leiding van bondscoach van de junioren,  Jetske Wiersma, ging het team van 12 Nederlandse schaatsers richting sportcentrum Kardinge in Groningen.

Goede start
Op de ijsbaan in Groningen begonnen de schaatsers zaterdagochtend met een 500 meter, die Westenbroek met een verschil van 0,5 seconden op de nummer twee won (37,38). Daarna stond de 1500 meter op het programma waarbij de verschillen tussen de nummers één, twee en drie slechts zes honderdste was. Maar Westenbroek wist ook deze afstand te winnen (1:55,71) en met Jarle Gerrits op nummer twee en Jesse Speijers als nummer drie was het een compleet Nederlands podium. Stefan stond na de eerste dag eerste in het klassement met Jarle en Jesse op plek twee en drie. Na de officiële afstanden werd er nog een teamsprint gehouden waarin de schaatsers in willekeurige volgorde werden ingedeeld. Stefan schaatste hier samen met twee C junioren en gezamenlijk werden we  derde, goed voor een bronzen medaille.

Tweede dag
Na een ijskoude nacht stonden de schaatsers om negen uur weer aan de start en werd de 1000 meter gereden. Stefan won zijn 3e gouden medaille op dit toernooi in een tijd van 1:15,00 en had hierdoor een voorsprong op de drie kilometer van 4,74 seconden. Tijdens een rechtstreeks duel met de nummer twee werd het nog heel spannend maar met een mooie derde plek op de drie kilometer was de tijd van 4:07,78 voldoende om uiteindelijk in het eindklassement als eerste te eindigen. Stefan mocht al met al dus vier gouden en twee bronzen medailles meenemen naar huis.

Foto 1:  Hanneke Mennens (van links naar rechts Jarle Gerrits, Stefan Westenbroek, Jesse Speijers)

Categories: Algemeen